Καλημέρα συνάδελφοι,
Θέλω την άποψη σας σχετικά με δυο ελάχιστες απαιτήσεις που εισάγει η εγκύκλιος του Υ.Π.ΕΝ. του Νοεμβρίου του 2020, για την εφαρμογή του Ν. 4122/2013.
Οι δυο αυτές απαιτήσεις βρίσκονται στη σελίδα 17 της παραπάνω εγκυκλίου και αφορούν και κτίρια κατοικιών:
- Η θερμική ζώνη δεν μπορεί να επεκτείνεται σε διαφορετικά επίπεδα (ορόφους),
- Απαιτείται ρύθμιση θερμοκρασίας σε επίπεδο χώρου/δωματίου και όχι θερμικής ζώνης, με εξαίρεση δωμάτια/χώρους χωρίς τοίχους, π.χ. ενιαία κουζίνα – τραπεζαρία – σαλόνι σε διαμέρισμα. Αυτό προφανώς προκύπτει απ’ ότι είδα από την αναθεώρηση του άρθρου 8 του Ν. 4122/2013, από τον Ν. 4865/2020, αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την παράγραφο 6.2.1 της επίσης σε ισχύ ΤΟΤΕΕ 20701-1/2017 στη σελ. 166, η οποία λέει ξεκάθαρα πως απαιτείται ρύθμιση σε επίπεδο θερμικής ζώνης και όχι χώρου-δωματίου.
Πάω λοιπόν να εφαρμόσω την παραπάνω εγκύκλιο σε μια σημερινή διώροφη nZEB (σχεδόν Μηδενικής Ενέργειας Κτίριο) μεζονέτα 120 τ.μ. με Um = 0,170 W/(m2k) με τα παρακάτω χαρακτηριστικά: συνθετικά κουφώματα class 4 με τριπλό low-e υαλοπίνακα 4:/18/4/18/:4 Ar 90%, τοποθετημένα εξωτερικά σε συνέχεια με τη θερμομόνωση, εξώστες – πρόβολοι – στηθαία – όλο το κέλυφος καλυμμένο πλήρως με εξωτερική θερμομόνωση, και τέλος, εξαερισμός με ανάκτηση θερμότητας 89%.
Αφού λοιπόν η θερμική ζώνη δεν μπορεί να επεκτείνεται σε διαφορετικά επίπεδα, στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ θα εισάγω δυο θερμικές ζώνες, μια ανά όροφο; Λόγω απόληξης του θερμαινόμενου κλιμακοστασίου στο δώμα, θα έπρεπε να προχωρήσω και σε τρίτη ζώνη;
Έχω ενιαία κουζίνα – τραπεζαρία – σαλόνι, τρία υπνοδωμάτια και δυο λουτρά, δηλαδή έξι δωμάτια – χώρους. Για να ικανοποιηθεί η απαίτηση για θερμοστάτη σε κάθε χώρο – δωμάτιο θα πρέπει να τοποθετήσω 6 κλιματιστικά; (Δεν γίνεται εξαίρεση στην εγκύκλιο για χώρους – δωμάτια όπως λουτρά & WC). Και 7000 btu/h να είναι το καθένα, θα έχω μια μεζονέτα nZEB 120 τ.μ. με Um = 0,170 W/(m2k) και εγκατεστημένη ισχύ 12,3 KW, υπερδιαστασιολόγηση συστήματος θέρμανσης 670%.
Στα 2 λουτρά δεν είναι τεχνικά εφικτό να μπουν τα κλιματιστικά λόγω νερού και υδρατμών, ενώ για το επιπλέον κόστος των 2 x 850 = 1.700,00 €, τα κάνω ξεχωριστό σενάριο στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ με κατηγορία αυτοματισμών Α αντί για Β του υπάρχοντος κτιρίου, το πρόγραμμα μου υπολογίζει χρόνο αποπληρωμής …227,9 έτη, πολύ παραπάνω από το ελάχιστο αποδεκτό όριο των 5 ετών που λέει η εγκύκλιος. Άρα δεν είναι ούτε οικονομικά σκόπιμο/εφικτό.
Θα πρέπει μελλοντικά να κάνω αυτή την αιτιολόγηση σε κάθε Μ.Ε.Α., για να αποφύγω το σκόπελο;
Τελικά έκανα τη μελέτη σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ 20701-1/2017 όπως ισχύει σήμερα, με μια θερμική ζώνη κατοικίας και απαίτηση θερμοστάτη σε επίπεδο ζώνης, απλά έβαλα δυο κλιματιστικά 7000 btu/h, ένα ανά όροφο, υπερδιαστασιολόγηση συστήματος θέρμανσης μόνο …224%. Ευτυχώς που τα splitάκια είναι inverter, με SCOPΕΣ = 5,1 στο μέσο κλίμα → SCOP = 4,74. Όταν όμως αναθεωρηθεί και η ΤΟΤΕΕ, θα ισχύουν οι δυο ελάχιστες απαιτήσεις της εγκυκλίου του αναθεωρημένου Ν. 4122/2013 όπως τις προανέφερα; ή υπάρχει διαφορετική ερμηνεία;
Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγγνώμη αν κούρασα.